REISADVIES UPDATE: Uitbraak MERS-virus Saoedi-Arabië

Sinds september 2012 is er in Saoedi-Arabië een uitbraak gaande van een nieuw type virus: het ‘Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus’ ofwel het MERS-virus. Dit virus kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Er zijn aanwijzingen dat de dromedaris het virus bij zich kan dragen en ook kan overdragen naar mensen.

Het MERS-virus is niet gemakkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. Hoewel op dit moment de kans op besmetting met het MERS- virus voor individuele pelgrims naar de Hadj of Umrah laag is, raadt het Saoedische ministerie van Gezondheid met name ouderen (ouder dan 65 jaar), chronisch zieken, zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar aan een voorgenomen bedevaart naar Mekka en Medina (Hadj/Umrah) uit te stellen. Het LCR adviseert – in lijn met de Wereldgezondheidsorganisatie en het European Centre for Disease Prevention and Control – aan reizigers naar het Midden-Oosten algemene beschermende maatregelen te nemen.

Vooral mensen met een zwakkere gezondheid (bijvoorbeeld door suikerziekte, hart-en vaatziekten, nierziekten, immuunstoornissen) wordt geadviseerd met hun behandelend arts te overleggen of een reis naar Mekka op dit moment wel verstandig is.

mers

Bron: WHO (9 april 2015)